Arto Blom: Haulikon metsästyspanokset

Aselain muutoksista

HAULIKON METSÄSTYSPANOKSET

Metsästyksessä haulien koko herättää kiivaita väittelyjä, tässä yksi mielipide aiheeseen. 

Sorsat

Korvaavien haulien tultua pakolliseksi, kaikki vanha tieto ja kokemus jouti romukoppaan. Vuosikymmenten työ, hyvien vesilintupanosten kehittämiseksi, samoin kuin tuotekehitys alkoi uudelleen.

Itse käytin aikoinaan 32-34g latausta ja haulikoko oli 2,7-3,3 mm. Uusien panosten myötä haulikoot ja lataukset muuttuivat riippuen haulien raaka-aineesta. Vismutti 3,3-3,5 mm, teräs 3,7 –4,5 mm (jopa 60g). Tina lienee jossain näiden välissä ja volframi- haulin koko on likipitäen sama kuin lyijyllä. Hinta on vaan aika hulppea.

Haulien kokoon vaikuttavat myös käytetyt supistukset, metsästyksen luonne ja vuodenaika. Merellä ammutaan pitemmiltä matkoilta ja suppeammilla putkilla, mutta pomppusorsia ja iltalennolta sopivassa paikassa hyvinkin läheltä. Eli mitään helppoa määritelmää haulikoon määrittämiseksi ei varmaankaan ole. Sama koskee latauksen määrää. 

Kanalinnut

Peitteisessä maastossa ampumamatkat ovat varsin lyhyitä. Pysähdy metsässä satunaisessa paikassa ja katso ympärillesi: Harvoin näkyväisyys on edes 30 metriä.
Silti monet kumartavat suppeille aseille ja suurille haulille, miksi?

Linnut lähtevät mistä sattuu, joskus jopa aivan jaloista. Noutaja saattaa ajaa linnut ihan päin, jos silloin on isoja haulia aseessa, riistalintu vaurioituu helposti pilalle. Pienemmät haulit vaurioittavat riistaa vähemmän, ovat turvallisempia myös porukalla metsästettäessä ja myös koiralle riski on pienempi. Pieni haulikoko tekee useimmiten myöskin tasaisemman kuvion ja on täten tehokkaampi. Itse käytän 36 –42g latausta ja haulikokoa 2,9 –3,1mm, harvoin suurempia. Supistus on useimmin ¼ ja ½. Metsokankaalla voisi supistukset olla naksun tiukemmat ja haulikokin 3,1 – 3,5 mm. Fasaanien kanssa haulikoko voisi olla 2,7 –3,1 mm ja lataus syksyn etenemisestä, lintujen arkuudesta sekä maastosta riippuen jopa 32g. Takaputkessa voisi olla vielä hieman enemmänkin hönkää. 

Jänis

Alku syksystä sopiva haulikoko on 3,0 –3,3 mm, myöhemmin talvella haulia voidaan suurentaa 3,7 mm saakka: Huomioikaa, että kaikki paukut eivät toimi kunnolla pakkasessa. Kovalla pakkasella vaihtelen välillä paukkuja lämpöisestä taskusta aseeseen varmuuden vuoksi. Kettujahdissa voi käyttää jopa 4,5 mm haulia ja isoja latauksia, jänikselle käy 36 – 40g lataus hyvin.

Itse en kumarra suurille latauksille, koska ne ovat epämiellyttäviä ampua ja usein suuri haulimäärä rikkoo kuvion ja antaa harhaluulon kovasta tehosta: ”Tällä kun mä rojautan, niin kaikki tippuu”.

Niin kuin alussa totesin, makuja on yhtä paljon kun miehiäkin. Omat näkemykseni perustuvat yli kolmenkymmenen vuoden kokemuksiin metsällä ja haulikkoradoilla. Tärkeää on kokeilla erilaisilla panoksilla eri supistuksiin sopivat yhdistelmät. Näin löydät itsellesi sopivan paketin.

Muistakaa, että aina ei ole pakko ampua, jos putkessa ei ole sopivaa paukkua tai jos ei tunnu "siltä". Parempi antaa riistan mennä sillä kertaa, kyllä tilaisuus tulee varmasti vielä uudelleen. Kevät ja kesä on otollista aikaa harjoitella sekä testata panoksia radalla syksyn retkiä varten.


Syksyä odotellen
Arto Blom