Arto Blom: Ampumakoulutus

Massiivisen painostuksen jälkeen, päätin yrittää kirjoittaa jotain paperille ammunnasta. Osalle porukasta nämä ovat tuttuja asioita, niin haulikon käsittelystä kuin lentoon ammunnan alkeistakin.

Hämmästelin jo vuosia sitten Vimpelin Jounin kanssa ihmisiä, jotka hankkivat haulikot, koirat ja pelit ja pensselit, suuntaavat kaukaisille metsäreissuille pohjoiseen, mutta unohtavat harjoitella oikeaa haulikonkäsittelyä, varsinaisesta paneutumisesta nyt puhumattakaan. Olen ollut sitä mieltä, ettei ammuntaa opi kirjekurssilla, mutta yritän joitakin tärppejä kertoa. Jospa siitä olisi apua tulevalle kaudelle.

 

ASEENHANKINTA

Suosittelen aseenhankinnassa joko asiantuntija apua tai kääntymistä erikoisliikkeen puoleen. Mitä voi itse tehdä asian eteen? Kannattaa miettiä mihin tarkoitukseen aseen hankkii; metsästykseen, savikiekkojen rikkomiseen, ehkä molempiin. Paljonko sijoittaa aseeseen, paljonko panosmäärät ovat vuositasolla ja mihin käyttöön ase tulee, esim. kanalinnustus, sorsastus, jne.

Aseen ostossa on mahdollisuus päätyä käytettyyn laatuhaulikkoon tai suunnilleen samalla rahalla uuteen keskinkertaiseen ratkaisuun; perusmetsästyshaulikko, uusien hintahaitari lienee 3.500 -6.000mk tai monipuolisemmat ns. vaihtosupistajamallit 7.500 – 16.000 mk. Huippuhaulikot ovat sitten siitä ylöspäin. Käytettyjä saa noin puoleen hintaan. Käytetyn hankinnassa on oltava aina asiantuntija mukana!



 

TARKASTAMINEN JA MUUTOSTYÖT

Aseentukki eli perä on se aseenosa, jolla tähdätään maaliin. Perän sopivuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Mikäli valmiina ei löydy sopivaa, sellainen täytyy joko teettää tai yrittää korjata jo olemassa olevaa. Tämä koskee myös vanhojen kokeneiden metsästäjien aseita (kirj. huomautus).

Perän pituuden tarkastus onnistuu helpoimmin seisaaltaan käsi hartian jatkeena 90 asteen kulmassa, ase ylöspäin, hyvä ote pistoolikahvasta etusormi suorana. Liipasin pitäisi olla etusormen ylimmäisen nivelviivan alapuolella n.2 mm. Vaatetus tässä testissä on pelkkä paita, koska paksut vaatteet antaa väärän tuloksen. Pelkästään metsästys käytössä aseenperä voi olla vähän lyhyempi. Yleensä alueelta löytyy osaavia ammattilaisia, joilta aseentukin muutostyöt onnistuvat. Kiireisin aika lienee kesä, joten talvella onnistunee helpommin.



 

KYLMÄHARJOITTELU

Nosta ase peilin edessä omaa tähtäyssilmää kohti. Tässä pitäisi näkyä yläpuoli tähtäys-silmästä. Jos näin ei ole, asento on väärä tai aseenperä sopimaton (sivuvääryys, kulma, pituus, korkeus jne.) Mikäli silmää näkyy, aloitetaan tasapainoisesta hartianlevyisestä haara-asennosta siten, että oikeakätisellä vasen olkapää osoittaa n. klo 10:00 ja rintamasuunta on n. klo 14: 00 kun tähtäyspiste on klo 12:00. Aseen perä on lonkassa kiinni. Piiput vähän silmälinjan alla, etukäsi menee yleensä rennolla heilautuksella oikeaan paikkaan ja kun se löytyy, paina mieleesi käden paikka etutukissa. Pyri nostamaan ase lievällä työntöliikkeellä. Tässä etuna on, ettei perä tartu vaateisiin sekä noston ja tähtäyksen kontrollointi helpottuu.

Tätä jatketaan, kunnes nostoista 9 kpl 10:stä nousee suoraan paikalleen, oikealla suorituksella. Jatketaan nostelemalla eri kulmiin oman katseen osoittamaan paikkaan. Sitten voidaan tehdä sama sivuliikkeessä esim. oven yläkarmia, taulunreunaa jne. pitkin. Nosto tapahtuu pyöreänä ja jatkuvana: työntö- nosto, liikesarjana oikealle linjalle, josta liike jatkuu oletetun laukaisukohdan ohi.(voit laittaa jonkun merkin/kiintopisteen). Kyseinen harjoittelu antaa valmiuksia liikkuvan maalin ammuntaan. Ahkera säästää aikaa, rahaa ja vielä oppii.



 

PERUSAMMUNTA

Sijoitetaan maaliksi kiekko, purkki jne.(ei lasi) esim. hiekkamonttuun turvalliseen paikkaan. Aloitetaan tähtäyskuvan tarkistamisella. Ladataan vain yhdellä panoksella sekä käsitellään asetta turvallisesti eli ase kiinni juuri ennen ammuntaa ja ammunnan jälkeen heti poikki. Nostetaan opitun mukaisesti ase olkapäähän. Tarkistetaan tähtäyskuva ja laukaistaan ase puristamalla tähdättyyn kohtaan. Mikäli nämä tähdätyt laukaukset osuvat keskelle, voidaan ase laukaista maaliin nopeasti yhdellä jatkuvalla liikkeellä. Tulos näkyy hiekkapenkassa heti. Näin tarkistetaan, viekö ase oikein vai onko aseen nostossa vikaa, vai olisiko perässä vielä jotain korjattavaa. Näillä valmiuksilla voidaan edetä ns. lentoon ammuntaan, mutta muistakaa että perusasioita pitää kerrata jatkuvasti, kuten olemme koiran koulutuksessakin oppineet. Ja aina kun tulee ongelmia, palataan alkuasetelmaan.



 

LENTOONAMMUNTA

Olemme aiemmissa osissa käyneet läpi aseen käsittelyn perusasioita ja nyt etenemme liikkuvan maalin ammuntaan. Tunnollisen harjoittelun jälkeen siirrymme jonkun asiaan vihkiytyneen opastuksella kokeilemaan lentävän kiekon pudotusta. Asetetaan mieluummin käsinviritettävä heitin avoimeen turvalliseen paikkaan: ampumarata, hiekkamonttu, pelto jne. Omistajan ja naapureiden lupa on syytä kysyä. Nykyään on myös saatavilla täysin luontoon hajoavia kotimaisia ekokiekkoja. Vähäisten määrien vuoksi on kustannusvaikutus pieni ja saattaa auttaa luvan saannissa.

Aloitetaan ihan peruskiekolla, joka lentää suoraan poispäin. Säädetään heitin siten, että laukaus tapahtuu suunnilleen vaakasuoraan, koska olemme sitä jo harjoitelleet. Lataa vain yhdellä panoksella ja käsittele tässäkin asetta turvallisesti. En ampuisi 2- 3 panosta enempää peräkkäin, koska keskittyminen tahtoo lopahtaa ja siten tehdään vain hallaa itselle. Kertamääränä aloittelijalle sanoisin 15-20 kpl/ ilta riittää varmasti. Muista maiskutella onnistunutta laukausta, se vahvistaa oikeaa suoritusta.

Kulmaa muuttamalla vaikeutetaan suoritusta pikkuhiljaa ja vaikeuksien kohdatessa palataan aina takaisin päin. Suoritus etenee jo kylmäharjoittelusta tutulla kaavalla: ase on lonkassa kiinni, piiput hitusen lentoradan alapuolella, haulikko nousee pyöreällä työnnöllä pakenevan kiekonlentorataa pitkin, saavuttaa ja ohittaa kiekon. Juuri ohimennessään ase laukea ja sirut leviävät maastoon. Sivuttain lentävässä kiekossa alkuasento samanlainen, mutta tullaan selvemmin kiekon takaa, liikutetaan kiinni ja ohi, lisätään vielä kiekon eteen jäävää ”ilmaväliä” matkan, nopeuden ja kulman mukaan. Mutta se onkin sitten toisen tarinan aihe se.

Kaikille menestyksekästä harjoittelua toivottaa
”Etäkouluttaja”
Arto Blom