Jyry Tuominen: Linjan alkeiden opettaminen (Wagon wheel)

Teksti Jyry Tuominen

LINJAN ALKEIDEN OPETTAMINEN – WAGON WHEEL

Perusedellytykset

Kaiken a ja o on täsmällinen sivulla seuraaminen käännösten aikana niin myötä- kuin vastapäivään. Tee aluksi käännöksiä enemmän vastapäivään, koska silloin hallitset koiraa polvellasi. Myötäpäivään kierrossa on riskinä koiran harhautuminen ns. ulkokehälle irti jalastasi. Harjoittele taluttimen kanssa pakottaen paljon sivulla seuraamista, kun otat askeleen eteen, taakse ja oikealle. Tavoitteena on täsmällinen lähetysasentoon tulo nopeasti, koiran nopea suuntaaminen juuri oikeaan suuntaan ja sen myötä nopea lähetys. Näin saadaan aikaiseksi koira, jolle ei tarvitse ennen lähetystä antaa aikaa fokusoitua kaikkiin mahdollisiin maaleihin mitä etumaastossa on.

Aluksi harjoittelupaikan pitää olla sellainen että damit löytyvät helposti eli ei yhtään peitteisyyttä.

Linjan alkeiden opettelun kanssa ei kannata tehdä muita linjaharjoituksia.

Luota käteen

Opetetaan ensin koira luottamaan käteen. Istuta koira sivulle ja heitä dami suoraan eteen niin pitkälle kuin voit. Lähetä koira eteen. Luovutuksen jälkeen käänny 90 astetta ja tee sama uudelleen. Luovutuksen jälkeen käänny edelleen 90 astetta ja toista sama. Ja taas käännös, heitto eteen, lähetys, luovutus. Älä lähetä koiraa, jos se vilkuilee sivuille tai tuijottaa kättäsi. Toista tätä muutama päivä.

Kun homma sujuu, heitä taas dami koiran eteen, käänny 180 astetta ja heitä dami. Lähetä koira eteen ja luovutuksen jälkeen käänny 180 astetta ensin heitetylle damille ja lähetä eteen. Tee tätä taas useampi päivä.

Kun tämä sujuu, heitä dami ja käänny 180 astetta, heitä toinen dami, käänny ensimmäiselle damille ja lähetä eteen. Palautuksen jälkeen käänny jäljellä olevalle damille ja lähetä eteen. Taas toistoja useiden päivien ajan.

Kun tämä toimii moitteetta, heitä dami eteen, käänny 90 astetta, heitä dami, käänny 90 astetta, heitä dami ja näin jatkaen neljä damia heitettynä klo 12, klo 3, klo 6 ja klo 9.  Sitten ensimmäinen lähetys damille klo 12 ja siitä kaikki aikajärjestyksessä talteen.

Seuraava vaihe on sama kuvio, mutta nyt lähetykset mielivaltaisessa järjestyksessä vaihdellen ja kääntymissuuntaa muutellen.

Toinen vaihe

Ensimmäisen jakson jälkeen jatketaan samalla kuviolla, mutta nyt viet damit koiran nähden kauemmaksi esim. 30 m päähän, jotta saadaan jonkinlainen linja aikaiseksi. Nyt ei ole välttämätöntä aloittaa edellisen jakson helpoimmasta, mutta ei pidä ahnehtiakaan. Jos ei suju, palaa helpompaan ja toista sitä jonkin aikaa.

Kun olet opettanut nämä vaiheet perusteellisesti, noudata edelleen tätä kaaviota (wagon wheel), mutta nyt jo vaikkapa 50 m etäisyyksillä niin, että lähetät koiran eteen vuorotellen kaikille neljälle damille. Ja kun ne on noudettu, jätät damit lähetyspaikalle harvaan nippuun ja siirryt ulkokehälle kello johonkin. Sitten lähetät koiran eteen keskelle, luovutuksen jälkeen siirryt kehällä 90 astetta ja koira eteen jne. Tällä tavoin pidät harjoituksen mielekkäänä koiralle, koska lähetyspaikka muuttuu koko ajan ja samalla lisäät sen toistokestävyyttä, mikä on tärkeää, jos halutaan tuloksia. Toistoihin tämä kaikki perustuu ja sillä asia painetaan koiran selkäytimeen (ns. ydinajattelu).

Testaaminen

Viimeinen vaihe on testi. Vie damit kehälle valmiiksi koiran näkemättä ja tuo se sitten paikalle. Nyt sillä on neljä sokkodamia 50 m päässä 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Lähetä koira yhdelle kerrallaan ja nyt näet, oletteko harjoitelleet tarpeeksi ja oletko opettanut asiat oikein.

Jos koira ei etene suoraan jollekin damille, kutsu se nopeasti pois ja ota sivulle. Seurauta lyhyen matkaa kohti damia ja lähetä uudelleen. Eli auta koiraa älä ojenna, älä huuda, vaan auta. Äläkä yritä ohjata, sen aika tulee myöhemmin.

Muuta huomioitavaa

Mikäli koira ei seuraa käännöksiäsi tarkasti sitä lähetysasentoon laitettaessa, palaa seuraamisharjoitteluun ja unohda linjaharjoittelu hetkeksi.

Seuraamisharjoittelua on syytä tehdä joka päivä, samoin täsmällistä sivulle tuloa. Älä kuitenkaan harjoittele niitä samassa paikassa kuin linjalle lähettämistä. Älä myöskään ikinä anna koiran hulmuta ja juoksennella siellä missä opetat tai harjoittelet jotain asiaa. Treenipaikalle mennään aina hallitusti seuraten. Treenipaikoilla leikkivät koirat bongaavat sieltä asioita, jotka saattavat häiritä työskentelyä, kun treenataan tai opetetaan.

Linjan alkeiden opettelu voi tuntua tympeältä, mutta oikotietä onneen ei ole.

Jos minulla tulee jossakin treenissä tilanne, missä tapahtuu totaalinen epäonnistuminen ja sen myötä tulee ryppy rakkauteen minun ja koiran välillä, niin en enää harjoittele sitä asiaa samassa paikassa, koska koirathan assosioivat voimakkaasti. Voin ehkä joskus palata sille paikalle jonkun toisen jutun myötä, mutta en vähään aikaan.