Noutaja ylösajavana lintukoirana -koulutus 11. - 12.2.2016

Suomen Metsästysnoutajat on kehittämässä koulutustoimintaansa ja etsimässä sellaisia koulutuskonsepteja, joilla on kysyntää ja joita voidaan jatkossa tehdä ympäri Suomea samalla mallilla. Ensimmäisen kerran jälkeen käydään tapahtuma läpi ja mietitään, miten meni, millaista palautetta tuli, mitä kehitettävää, kannattaako järjestää uudelleen. Yksi tällainen kokeilu oli viime elokuun Vesityökoulutus, joka oli sekä suosittu että saadun palautteen takia myös jatkossa SMNn tarjonnassa. Sama juttu haulikkoammuntakoulutuksen kanssa.

Tämän vuoden uusi kokeilu oli Noutaja ylösajavana lintukoirana –koulutus, jota olisi toivottu vuonna 2016 tehdyssä jäsenkyselyssä ja sen tarve oli noussut esille myös hallituksen suunnitelmissa. Koulutus järjestettiin 11. – 12.2. Nurmijärvellä. Koulutus on saanut erinomaista palautetta, mutta osanottajia olisi voinut olla enemmänkin. SMN arvio tämän vuoden aikana, tuleeko tälle mallille jatkoa.

SMN:n kannalta tapahtuma oli onnistunut. Järjestelyt sujuivat hyvin ja niin kouluttaja kuin osanottajat vaikuttivat tyytyväisiltä koulutuspäiviin. Iso kiitos kouluttaja Heikki Nevalaiselle! Yksi osanottajista oli Risto Ojala, joka kertoo kokemuksiaan alla.

”Olen reilu viiskymppinen nuoruudesta saakka linnustusta ja vähän muutakin metsästystä harrastanut espoolainen. Oma ensimmäinen noutajani, käyttölinjan labradoriuros Milo on nyt 2,5-vuotias. Nuoruudessa metsästin isäni suomenpystykorvilla, mutta päätin enemmän sorsastusta ja hanhijahteja harrastavana ottaa itselleni noutajan. Olin tutustunut ko. koiriin kaverini kautta sorsajahdeissa. Aina silloin tällöin käyn kiertelemässä metsiä teeret mielessä, mutta tällöin tulee aina mieleen pystykorvat ja nuoruuden lintujahdit. Olin kuullut, että noutajiakin käytetään ylösajavana, mutta en ollut omani koirani kanssa koskaan edes yrittänyt. Kun nyt törmäsin tähän kurssiin, ilmoittauduin välittömästi.

Ensimmäisenä aamupäivänä kurssin vetäjä, kokenut metsästäjä ja noutajaharrastaja Heikki Nevalainen kävi aihetta läpi simppelein kalvosulkeisin. Keskusteltiin ja pohdittiin. Ruishirvihamppareiden jälkeen iltapäivällä lähdettiin koirien kanssa luontoon. Aluksi tehtiin hakulinjaharjoituksia. Koiraa ohjattiin pillillä käytännössä haulikon kantaman sisällä vastatuuleen ohjaajan haluamaa reittiä. Treeniä jatkettiin ottamalla damit käyttöön ja keskittymällä koiran pillihallintaan. Koira oli saatava pysähtymään, kun dami lentää ja pamahtaa. Tässä olikin useimmiten haasteita, joita sitten korjailtiin ja Heikki valmisti meitä seuraavan päivän oikeisiin fasaanitilanteisiin kertomalla, että ”huomenna haasteet sitten ovat potenssiin 10”. Hirvikeiton jälkeen lähdettiin kotiin palataksemme aamulla testaamaan opittua fasaaneilla.

Kurssilla oli 2 labradoria, 2 kultaista ja 2 sileäkarvaista noutajaa sekä pari kuunteluoppilasta. Jahtiin lähdettäessä yksi koirista vuoron perään lähti etsimään lintua ohjaajan johdolla hakulinjaa pitkin. Harjoiteltiin metsästystilannetta kokonaisuutena, ohjaajan yhteistyötä sekä koiran että ampujien kanssa. Toinen noutaja odotti taaempana tarkoituksena noutaa riista. Ylösajavan koiran tehtävänä koulutuksessa oli vain ajaa ylös. Kun saatiin tilanne, koirat vaihtuivat. Näin jatkettiin koko päivä. Saatiin useita tilanteita jokaiselle koiralle ja päästiin treenaamaan kunnolla oikeita metsästystilanteita. Jos koira ei käyttäytynyt halutulla tavalla, tilanne lavastettiin uudelleen. Näytettiin koiralle kädestä pitäen oikea suoritus ja opeteltiin antamaan kunnon palkinto ja kehut hyvästä suorituksesta. Sekä koirat että ohjaajat oppivat.

Milo on ALO-tasolla ja osaa noutajan perusasioita. Haasteena on ollut maltin puute erityisesti tietyissä kuumentavissa tilanteissa. Odotin kurssilta käytännön oppeja siitä, miten voisin laajentaa noutajani käyttöä myös tähän metsästysmuotoon, josta tykkään ja johon minulla on myös käytännön mahdollisuuksia. Kävely syksyisessä luonnossa on erilaista puuhaa ja terapiaa kuin sorsa- tai hanhijahdit, joissa on toki omat hienot puolensa. Odotin myös juuri niitä kuumentavia tilanteita, joissa pääsisin opettamaan koiralleni malttia ja parempaa pillihallintaa.

Kurssi täytti tarpeensa yli odotusten. Milo ymmärsi parin haparoivan harjoitteen jälkeen, mistä on kyse ja varsinaiset fasaanitilanteet meni iltapäivästä jo suht mallikkaasti. Koira etsi ja ajoi linnun ylös useamman kerran ja pysähtyi hienosti pilliin. Kunkin koiran kohdalla edettiin koiran omien tarpeiden ja haasteiden mukaan. Päivä eteni mukavasti ja lopulta saatiin kivasti riistaakin. Päivä päättyi maukkaaseen kalakeittoon ja opittujen asioiden yhteenvetoon.

Uskon, että moni muukin noutajan omistaja hyötyisi tästä kurssista. Voin suositella tätä lämpimästi muun koulutuksen oheen. Noutajathan ovat oikeita metsästyskoiria ja on hienoa, että joku järjestää niille myös tämän oloista koulutusta.

Kevätterveisin,

Risto Ojala, Espoo”

Koulutus alkoi lauantaina teoriaosuudella, joita sovellettiin sitten käytäntöön.
Lauantain iltapäivän harjoituksista.
Anu Mikkola ja Paha
Heikki ja Risto Milon kanssa
Kuva Heikki Nevalainen
Kuva Heikki Nevalainen