SMN:n kevään 2016 jäsenkyselyn tuloksista

1.6.2016

Suomen Metsästysnoutajat ry teetti jäsenkyselyn keväällä 2016. Kysely oli nettikysely, jota mainostettiin yhdistyksen internetsivuilla sekä Facebook-sivuilla

Kyselyyn vastasi 74 henkilöä, joista 69 % oli naisia. Lähes 95 % vastaajista oli yli 30-vuotiaita. Kyselyyn vastanneista 76 % oli jäseniä ja yli 20 % oli harkinnut liittyvänsä jäseneksi.

Vastaajista lähes 90 % osallistuu jollain tapaa metsästykseen, joko ampumalla myös itse (47 %) tai ohjaamalla koiraa (41 %). Monella koiran ohjaajalla on myös tutkinto ja ase, mutta ei vielä kokemusta ampumisesta tositilanteessa.

Kyselyssä annettiin vaihtoehtoja ja kysyttiin, mitkä niistä vastaajien mielestä parhaiten edistäisivät jäsenten metsästysmahdollisuuksien lisäämistä. Vaihtoehdoista pyydettiin valitsemaan 2. Näin vastauksia kertyi

  • Koirapaikkojen järjestäminen jahteihin 60 %
  • Metsästysaiheisia koulutuksia 46 %
  • Noutajapörssin tapainen palvelu 36 %
  • Ampumaharjoittelua 20 %

Kyselyyn vastanneista yhtä vastaajaa lukuun ottamatta kaikki pitivät yhdistyksen tarkoitusta, tehtävää ja tavoitteita tarkoituksenmukaisina (ks. alla). Vapaissa kommenteissa tuli muutamia toiveita mm. toiminnan laajentamisesta muuallekin kuin Etelä-Suomeen sekä jäsenmäärän kasvattamisesta.

Kyselyyn vastaajista suuri osa kokee, että SMN:n tulee järjestää kaikkia noutajien rodunomaisia koemuotoja. Osa pitää A-kokeiden järjestämistä erityisen tärkeänä, kun niitä järjestetään niin vähän. Suurimman kannatuksen saivat kuitenkin B-kokeiden järjestäminen.

Eri koulutusmuodoista suosituimpia olivat:

  • Miten kouluttaa noutajaa metsästystä varten (43 %)
  • Metsästyskoekoulutus A-koe (42 %)
  • Metsästyskoe B-koe (31 %)
  • Noutajan vesityöskentelykoulutus (28 %)
  • Noutajan käyttö ylösajavana koirana (22 %)

Vapaissa kommenteissa tuli hyviä kehitysideoita sekä niin ruusuja kuin risujakin yhdistyksen toiminnasta. Kyselytutkimuksen tulokset olivat odotetunlaiset ja jo tehtyjä suunnitelmia vahvistavia ja tukevia.

Iso kiitos kaikille kyselyyn vastanneille! Kyselytutkimuksen tuloksia on käytetty ja käytetään yhdistyksen toiminnan kehittämisessä. Otamme jatkossakin mielellämme vastaan niin palautetta kuin kehitysideoita esim. osoitteeseen metsästysnoutajat@gmail.com tai kenen tahansa hallituksen jäsenen tai muun toimihenkilön kautta.

Yhteistyöterveisin

Hallitus

 

”Yhdistyksen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoitus ja tehtävä on:

"Yhdistyksen tarkoituksena on puhdasrotuisten noutajien metsästyskäytön ja metsästyskoeharrastuksen sekä jäsentensä metsästysmahdollisuuksien lisääminen ja noutajien metsästysominaisuuksien vaaliminen."

Yhdistyksen tavoitteet:

- on tarjota enemmän metsästys- ja metsästyskoemahdollisuuksia noutajille

- antaa edellytyksiä yhä useamman noutajan metsästys- ja metsästyskoekokemuksiin

- tuoda esille noutajien käyttöä osana suomalaista monipuolista metsästyskulttuuria

- olla aktiivinen ja osallistuva tekijä metsästysnoutajakentässä yhteistyössä muiden noutajakoiratahojen kanssa.

Suomen Metsästysnoutajat ry:n tehtävänä eikä tavoitteena ole toimia millään tavalla jalostuksen ohjauksessa, se on noutajakoirarotujärjestöjen tehtävä.”